Vredebest

De roep naar veenvrij zal toenemen, en dan is de veenvrije potgrond van Lensli zeker een goede optie om mee te starten.”

Wouter de Waal (Teeltman) en Hendrik Hak (algemeen directeur) van Coniferenkwekerij Vredebest uit Waddinxveen delen hun ervaringen met het veenvrije substraat van Lensli.

Vredebest is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om haar bedrijfsprocessen en planten te verbeteren. Omdat het concept veenvrij momenteel zeer actueel is en de verwachting is dat de vraag hiernaar alleen maar zal toenemen, heeft Vredebest samen met Lensli een proef uitgezet met veenvrije potgrond. “We willen testen hoe de teelt op dat substraat in de toekomst uitpakt en hoe onze klanten op dit nieuwe aanbod reageren. We kunnen veel leren van deze proef, ook wat betreft de verduurzaming van onze teelt”, aldus Wouter de Waal van Vredebest.

Proef met veenvrij substraat
De proef is juni 2020 gestart. De potten zijn gevuld met een Lensli-substraat van bark, kokos en woodfiber. Dit vergt een andere aanpak van de coniferenteelt. “Het is een luchtiger substraat en houdt minder voeding vast. Voor een betere buffering is klei toegevoegd en hebben we ook een dosering osmocote in het substraat meegenomen. Dit heeft voordelen, omdat er constant een beetje voeding wordt afgegeven. Het luchtige substraat draineert goed en je raakt de voeding best weer ‘snel’ kwijt. Omdat de wortel continu vanuit de osmocote voeding krijgt, loopt de plant in ieder geval geen tekort op. De toevoeging van osmocote pakt bij ons heel goed uit.”

De Waal is zeer te spreken over de resultaten. “De voeding heeft er goed ingezeten. De pH is niet hoger gekomen dan 5,1 en dat is voor ons prima. We starten altijd met een pH van 4,8, maar in het seizoen loopt deze vaak toch iets omhoog, maar dat geeft niet. Verder heeft de potkluit in veenvrij substraat een betere wortelontwikkeling, vergeleken met de gewone potgrond.”

Een echt nadeel kan hij niet noemen. “Ik kan mij voorstellen dat de lossere grond het gewas wat compacter kan houden, wat op zich een voordeel is. Maar mocht er een matig groeiseizoen voorkomen, dan kan het ook andersom werken, waardoor het gewas te klein blijft. Ik denk dat wij dat vrij goed kunnen opvangen door de juiste verhouding water en voeding door de potgrond. Echter, zonder toevoeging van osmocote verwacht ik wel een kleinere plant.”

Alle gewassen op de veenvrije potgrond zijn inmiddels verkocht. De Waal weegt nu af welk vervolg deze proef krijgt. “Dit jaar (2021) gaan we eerst het substraat nog een keer neerleggen, zodat je verschillende jaren met elkaar kunt vergelijken.” Gelijk omschakelen is nu een brug te ver voor Vredebest. “Deze potgrond vergt wat meer investering en dan zou je dat moeten gaan doorberekenen in de verkoopprijs. Bovendien speelt voor ons de vraag naar veenvrij momenteel niet echt, maar vroeger of later zal de roep toch toenemen. En dan is de veenvrije potgrond van Lensli zeker een goede optie om mee te starten.”