In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Kalium

Kalium (K) is een essentieel mineraal voor de gezondheid en groei van planten. Het speelt een belangrijke rol in de celstructuur van planten. Het zorgt voor stevigheid van de celwanden en helpt planten rechtop te staan. De opname van Kalium door de wortels neemt toe als de plant generatief gaat groeien. Zodra de plant in bloei komt, of aan de vruchtvorming begint zal de opname vanuit substraat sterk toenemen.

Kalium in de plant
Kalium wordt vanuit het substraat opgenomen als K+ ion. Het is dus een eenwaardig element, en makkelijker opneembaar voor de plant dan bijvoorbeeld Calcium of Magnesium. Dit maakt het doseren van Kalium een belangrijke. Vanuit het verleden waar we veel gebruik maakte van hoog venige substraten was er vanwege interactie van meststoffen en het absorptiecomplex van veen doorgaans een verhouding te vinden van 4-2-1 ( K-Ca-Mg).

Kalium zorgt in de plant voor de volgende processen

• Celstructuur en stevigheid
• Bescherming tegen droogte en vorst
• Huidmondjes reguleren en daarmee de vochthuishouding
• Fotosynthese en energievoorziening

Een te laag Kalium cijfer kan bij de oude bladeren geelverkleuring veroorzaken, of vallende naalden bij coniferen. Bij lage waarden kunnen bladeren ook gaan rimpelen en de strekking negatief beïnvloeden. Een te hoog Kaliumcijfer kan zich uiten in verdringing van Calcium en Magnesium.

Kalium in substraat
Met het gebruik van veenvervangers zoals bijvoorbeeld compost, kokos en schors ontstaat er een andere balans in het substraat. Deze grondstoffen brengen van zichzelf namelijk meer Kalium met zich mee. Hier proberen we met onze adviezen en substraatproductie rekening mee te houden. Dit is van belang omdat we geen antagonistische werking willen zien op de Calcium of Magnesium opname. Zo hebben we bijvoorbeeld een NP meststof ontwikkeld voor substraten waar we vanuit de grondstoffen al meer kalium inbrengen. Lees hier ook meer over op onze Academy: NP Meststof artikel .

Aangezien Kalium een hoofdelement is, met veel belangrijke functies voor de plantgroei, moet er natuurlijk wel na verloop van tijd weer bij bemest worden. Doe dit altijd na beoordeling van een bemesting analyse. Zolang een analyse van het wateroplosbare gedeelte in het substraat aantoont dat de verhouding ergens rond de 4-2-1 en 2-2-1 ligt, zou er niet snel een tekort moeten ontstaan. Sommige grondstoffen in substraat kunnen Kalium ook sterk aan zich binden, zoals tuinturf of klei. Ook kokosproducten hebben een sterke band met Kalium. Het complex van kokos is grotendeels bezet met Kalium en Natrium, waar er na buffering een uitwisseling heeft plaats gevonden met meer Calcium. Hier wordt rekening mee gehouden met bijvoorbeeld de PG-Mix of gecoate meststoffen. Bij een hogere behoefte tegen het einde van de teelt zijn er verschillende Hoog Kalium formules beschikbaar onder de langzaam werkende gecoate meststoffen (CRF’s ).

Meer informatie? 

Overleg met je Lensli adviseur om het substraat optimaal te bemesten voor jouw eigen situatie.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of productmanager. Je kan ons ook bereiken via info@lensli.com en +31 (0)88 22 44 800.

We horen graag van je!

Have Fun Growing