In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Silicium

Silicium is een element dat in minerale vorm veel voorkomt in de natuur. Je komt het mineraal silicium in grote hoeveelheden tegen in de aardkorst, in zand, in gesteente, maar ook in organische producten zoals granen en rijst.

Voor planten is silicium van essentieel belang voor het opbouwen van celwanden. Om deze reden staan we in deze rubriek stil bij het belang van silicium in de teelt van planten.
Planten kunnen silicium opnemen en gebruiken voor verschillende functies. Het element verbetert onder andere de gezondheid en de weerbaarheid van de plant. Dankzij de aanwezigheid van silicium in het substraat kan een gewas dus beter beschermd zijn tegen bepaalde pathogenen, ofwel ziekteverwekkers. Uiteraard is de fysische gesteldheid van het substraat (water/ luchtverhouding) een vereiste om de gezondheid van een plant te waarborgen, maar de beschikbaarheid van opneembaar silicium kan wel degelijk het gewas ondersteunen in weerbaarheid.

Niet elke bron van silicium is eenvoudig op te nemen voor een gewas. Zo is bijvoorbeeld de aanwezigheid van zand bij lange na geen zekerheid dat er opneembare silicium voor de plant aanwezig is.

Rijstkaf als siliciumbron
Planten nemen een oplosbare vorm van siliciumdioxide op. Sommige substraat-grondstoffen of -toevoegingen kunnen deze oplosbare vorm inbrengen, zoals rijstkaf of lavameel.

Ten opzichte van lavameel biedt rijstkaf naast de inbreng van silicium een aantal belangrijke extra voordelen:

  • Rijstkaf bevat van nature opneembare sporenelementen. Hierdoor zijn bij gebruik van rijstkaf minder extra toevoegingen nodig, wat resulteert in minder aanvullende kosten.
  • Dankzij het gebruik van rijstkaf in het substraat wordt het luchtgehalte van het substraat verhoogd. Rijstkaf is dan ook een goede en betaalbare vervanger van perliet.
  • Rijstkaf is een hernieuwbaar product.

Meer weten over rijstkaf? Ga naar Technical datasheet Rice husk (rijstkaf).

Silicium in de plant
Eenmaal in de plant versterkt silicium de stengels, bladeren en bloemen, doordat het getransporteerd wordt naar de celwanden. Ook wordt dankzij silicium de weerstand verhoogt tegen osmotische stress, zoals een verstoring van de waterbalans van de plant.

De weerstand tegen biotische stress wordt ook verhoogd. Silicium heeft een gunstig effect op de opperhuid van de plant, waardoor ziekteverwekkers zoals schimmels, bacteriën en virussen moeilijker de plant kunnen infecteren.

Als laatste voordeel verbetert ook de opneembaarheid van andere elementen, omdat silicium het transport van voedingsstoffen in de plant bevordert.
Het gebruik van rijstkaf, lavameel of andere toevoegingen kan dus voor veel gewassen tot een lager uitvalpercentage of tot een betere weerbaarheid leiden, dankzij het aanwezige silicium.

Meer weten over dit onderwerp of achterhalen wat de mogelijkheden zijn om ook in jullie teelt meer opneembaar silicium in het substraat in te bouwen?  Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.

We staan je graag te woord.