In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Broei

Kom je weleens hogere temperaturen tegen in substraat en wil je weten hoe hier mee om te gaan? Lees dan snel verder! 

De letterlijke definitie van broei zoals in de encyclopedie beschreven, is:
BROEI: Warmteontwikkeling in een stof door een inwendige omzetting veelal leidend tot temperatuurstijging. Toelichting: Deze omzetting is van chemische of bacteriële aard en kan leiden tot zelfontbranding. Rubriek(en): Brand
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10655

Broei is een microbiologisch proces dat kan ontstaan in grondstoffen en substraten, als gevolg van het natuurlijke bodemleven dat door de combinatie van verschillende grondstoffen en meststoffen is ontstaan. Deze trage óf plotseling snelle temperatuurontwikkeling ontstaat zeker niet altijd, maar verschillende processen en omstandigheden kunnen er wel voor zorgen dat de temperatuur stijgt.

Als RHP-gecertificeerd bedrijf is Lensli verplicht om de temperaturen te monitoren van al onze grondstoffen. Bij constatering van een verhoging wordt er actie ondernomen om ervoor te zorgen dat de door RHP vastgestelde normering nooit wordt overschreden.

Substraten die uit onze fabriek richting eindgebruiker gaan zijn 100% veilig voor gebruik, en vallen onder de garantie dat voor, tijdens en na het productieproces geen broei is geweest die de plantveiligheid in het geding zou kunnen brengen.

Met het toenemende gebruik van grondstoffen zoals compost, houtvezel, onze Basis BioMix en schorsproducten zien we vaker dit microbiologische proces (bodemleven) ná productie ontstaan bij de eindgebruiker. Dit komt omdat er bij de productie van substraat water, meststoffen en biologische toevoegingen worden gebruikt, die de ontwikkeling van het bodemleven kunnen versnellen.

Het is afhankelijk van deze factoren in combinatie met tijd of er een temperatuurstijging plaatsvindt of niet. Een kleine temperatuursverhoging is op zich niet schadelijk en vormt dan ook geen risico voor de plantveiligheid. Door gericht en uitgebreid onderzoek weten we inmiddels dat dit proces in hernieuwbare grondstoffen niet te vergelijken is met broei in veen.

Het is raadzaam om geleverd substraat te allen tijde snel te verwerken na levering. Vooral voor de substraten met gecoate meststoffen is het zeer raadzaam om het substraat snel te verwerken om broei geen kans te geven. Zodra er gecoate meststoffen zijn gebruikt kan de temperatuur relatief snel oplopen. Dat is puur een biologisch proces dat door de specifieke samenstelling en combinatie van deze meststoffen in gang gezet wordt.

Wat kan je doen als je merkt dat je substraat te warm wordt?

  • Zet verpakt substraat iets uit elkaar.
  • Zorg dat de geperforeerde folie kant van bigbales niet tegen elkaar staan.
  • Sla substraat niet te lang op en verwerk het substraat z.s.m. na levering.
  • Hanteer first in – first out met bulk geleverd substraat en laat de hoop niet te hoog worden. Rij een strook substraat uit bij constatering van oplopende temperaturen.
  • Bij voorkeur droog, donker en koel opslaan.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.

We staan je graag te woord.