Bloeiende Potplanten

substraat-iconen-bloeiende-potplanten-zwart

Kwaliteitssubstraat voor Bloeiende Potplanten

In het segment bloeiende potplanten zijn wij alweer heel veel jaren actief, waardoor wij veel ervaring hebben met zowel kwekers als teelten binnen dit segment. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij vertrouwen op formules die zich al ruimschoots in de praktijk bewezen hebben, en die als basis dienen voor nieuwe toepassingen. Voor iedere teelt binnen het Bloeiende Potplanten segment, zoals onder andere Kalanchoe, Cyclaam, Anthurium, Bromelia, Poinsettia en Calla, hebben wij een referentiesubstraat ontwikkeld en bepaald. Op deze wijze kunnen wij zowel bestaande als nieuwe klanten optimaal van dienst zijn en een hoge mate van kwaliteit en continuïteit bieden. Door de beschikbaarheid van het referentiesubstraat kan zeer snel geschakeld worden, omdat er niet een compleet nieuw substraat bedacht, ontwikkeld, getest en geëvalueerd dient te worden. Uiteraard zijn bij de totstandkoming van een substraat kwaliteit en aandacht voor de specifieke situatie essentiële uitgangspunten.

Innovatie voor glastuinbouwbedrijven

Vanuit onze ervaring en expertise van teelten binnen de glastuinbouw bedrijven, hebben wij een veenarm basissubstraat ontwikkeld. Vele testteelten en onderzoeken hebben uitgewezen dat ons veenarme referentiesubstraat net zo goed als reguliere veenhoudende substraten werkt en in sommige situaties zelfs beter.

Ons veenarme referentiesubstraat voor bloeiende potplanten bestaat uit een combinatie van Zweeds veenmosveen, houtvezel en bark. Door deze grondstoffen met elkaar te combineren ontstaat een zeer luchtig substraat waarin een plant gemakkelijk kan wortelen.

Zoals al onze andere referentiesubstraten heeft ons veenarme substraat zichzelf inmiddels ruim bewezen als een effectief substraat voor zowel binnen- als buitenteelten. Tevens is het geschikt gebleken voor jaarrondteelt en voor seizoensgebonden teelten.

Duurzaam en homogeen product

Dankzij een zorgvuldige selectie van grondstoffen zijn wij in staat om vanuit onze twee fabrieken in Nederland een sterk homogeen product te leveren, waardoor wij onze klanten een hoge mate van continuïteit en kwaliteit kunnen bieden. Omdat ons substraat relatief weinig veen bevat en voornamelijk bestaat uit  alternatieve, organische grondstoffen, scoort het hoog op het gebied van duurzaamheid.

Voordelen en kenmerken

De belangrijkste kenmerken van onze referentiesubstraten voor de bloeiende potplanten zijn:

 • Bestaande uit natuurlijke en organische grondstoffen.
 • Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus veilig in gebruik.
 • Gunstig oppotgedrag; het is bewezen dat planten steviger in de pot staan ten opzichte van andere producten op de markt.
 • De substraten zijn stabiel en homogeen, zodat een constante kwaliteit gewaarborgd kan worden.
 • Bieden een kweker continuïteit en een gegarandeerde kwaliteit.
 • Bieden een grotere vocht- en voedingsbuffer dan andere oplossingen.
 • Geschikt voor jaarrondteelt en seizoensgebonden teelten.
 • Onze substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 50% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen
 • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 15% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

 • Maximaal 65% veen
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

 • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van bloeiende potplanten:

COCK-VAN-DER-SPEK-Lensli-Substrates

Cock van der Spek
Accountmanager
c.vanderspek@lensli.com
+31 6 20109906

WIM_VENINGA-Lensli-Substrates

Wim Veninga
Accountmanager
w.veninga@lensli.com
+31 6 55308612

GERT-VAN-BEEK-Lensli-Substrates

Gert van Beek
Accountmanager
g.vanbeek@lensli.com
+31 6 10196625

MARTIJN-DEN-BROK-Lensli-Substrates

Martijn den Brok
Accountmanager
M.denBrok@lensli.com
+31 6 51344735