In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Verpakkingsvormen

Onze substraten worden met aandacht en zorg geproduceerd en uiteraard horen daar ook passende verpakkingsvormen bij. Iedere verpakkingsvorm heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen en het is aan de klant hoe en in welke vorm ons substraat geleverd wordt.

Voor het leveren van onze substraten bieden wij onze klanten verschillende verpakkingsvormen aan. Onze substraten kunnen naar wens geleverd worden in Bulk, Big Bales, Big Bags, 45L-zakken en Growbags.

Bulk
Leveringen in bulk houdt in dat wij het substraat los in de vrachtwagen verzamelen en vervoeren. Bij aankomst op het bedrijf van onze klant wordt het substraat vervolgens ‘los’ gelost, op de door de klant gewenste plaats. Een klant dient zelf een geschikte plaats hiervoor aan te wijzen, welke schoon en ruim genoeg is, maar die ook goed bereikbaar is voor onze vrachtwagens. De Lensli chauffeur zorgt voor een adequate levering op de juiste plek. Na aflevering is de klant zelf verantwoordelijk voor de opslag en verdere verwerking van het substraat.

Big Bale
Bij Big Bales wordt het substraat machinaal samengeperst en van top tot teen voorzien van verpakkingsmateriaal. Om het substraat te voorzien van lucht, worden er aan de voor- en achterzijde van de Big Bale perforatiegaatjes in het verpakkingsmateriaal aangebracht. Dit doen wij om onwenselijke processen, zoals bijvoorbeeld broei, te voorkomen.

Zodra de Big Bale van de machine afrolt, wordt deze op een pallet geplaatst. Door het substraat samen te persen kan er meer inhoud in een Big Bale ten opzichte van andere verpakkingsmogelijkheden en is deze manier van verpakken de meest kostenefficiënte manier van verpakken. Het verpakken van substraat in een Big Bale heeft namelijk een gunstige invloed op het transport, het voorraadoverzicht en het opslagvolume en biedt daarnaast een hoge mate van hygiëne. In één Big Bale past gemiddeld 3,5 tot 5 ENm3 substraat. Uiteraard is de uiteindelijke inhoud van een Big Bale geheel afhankelijk van het soort substraat, qua gewicht, volume en samenstelling.

Om ervoor te zorgen dat de Big Bales niet te zwaar worden voor pompwagens en heftruck, houden wij een maximaal gewicht van 1250 kilo aan voor onze Big Bales. Ook zijn wij hierdoor in staat om de tonnage transport onder controle te houden

Big Bag
Big Bags zijn letterlijk grote zakken waar het substraat los in gestort wordt. De inhoud van een Big Bag is ongeveer 2- 2,5 ENm3; dit is uiteraard geheel afhankelijk van de samenstelling, gewicht en volume van het substraat. Klanten kiezen veelal voor deze verpakkingsvorm omdat Big Bags, ten opzichte van bijvoorbeeld Bulk, meer hygiëne, gebruiksgemak en voorraadoverzicht bieden.

Doordat de Big Bags voorzien zijn van lussen, kunnen de Big Bags gemakkelijk boven de voorraadbakken op de kwekerij gehangen worden. Veel van onze klanten vinden het daarom prettig om met deze verpakkingsvorm te werken. Het biedt hun een bepaalde mate van gemak.

45Liter zakken
Onze 45L-zakken worden geleverd op pallets en verpakt in krimpfolie.
Door het gunstige en compacte formaat zijn de 45liter zakken makkelijk te vervoeren en te verwerken en zijn ze zeer geschikt voor eventuele doorverkoop.

Growbags
Met behulp van onze speciale verpakkingslijn zijn wij in staat functionele growbags machinaal te produceren. Onze klanten hebben de keuze tussen 1 meter en 1.20m matten. De growbags kunnen met of zonder drainagegaten geleverd worden. Growbags worden veelal in de groente- en (zacht) fruitteelt gebruikt

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.
We staan je graag te woord.