Groenteteelt

Organisch substraat voor groentekwekers

Alhoewel wij al enige jaren actief zijn in het groentesegment, is de groenteteelt een relatief nieuw segment voor ons. Dankzij gericht en grondig onderzoek, in combinatie met verschillende proeven en de kennis van uiteenlopende groentekwekers, zijn wij in staat geweest het ideale basis substraat voor groentekwekers te ontwikkelen: Greenline Food.

Greenline Food is een volledig organisch substraat dat uitsluitend uit circulaire grondstoffen is opgebouwd. Door de unieke samenstelling biedt Greenline Food vitale en weerbare planten, een geringere kans op crazy roots en een uitstekende opname van voedingselementen door een stabiele pH gedurende de gehele teelt.

Greenline Food is uitermate geschikt voor Komkommer-, Paprika-, Tomaten-, Meloenen- en Aubergine-teelten.

Waarom organisch substraat?

Greenline Food bestaat onder andere uit rijstkaf, bark, houtvezel en kokos. Door deze grondstofcombinatie wordt de weerbaarheid van de planten vergroot, wordt de opname van Calcium en Borium vergroot door de natuurlijke bron van silicium en is Greenline Food minder gevoelig voor stijgingen van grondstofprijzen. Tevens zorgt Greenline Food voor een vermindering van de afvalstroom, doordat het organisch restproduct geschikt kan worden gemaakt voor compostgebruikers in het hogere segment. Wij van Lensli zijn een grondstofonafhankelijke partij, waardoor wij kunnen adviseren wat daadwerkelijk wenselijk is voor het substraat en de betreffende teelt, ongeacht de grondstoffen die we op dat moment in huis hebben.

Dankzij de unieke samenstelling maakt Greenline Food jouw planten weerbaar tegen verschillende ziekten en schimmels, en zorgt hierdoor voor minder productieverlies. Onderzoek van DCM heeft aangetoond dat Trychoderma en Micoryza na dosering goed groeien in ons substraat.

Greenline Food biedt, dankzij het circulaire karakter, een duurzame teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met minder afval. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel bij Lensli. Met onze duurzaamheidsclassificatie ondersteunen wij onze klanten in hun duurzaamheidstransitie en bieden wij inzicht in de footprint.

Voordelen en kenmerken

De belangrijkste eigenschappen van Greenline Food:

 • Organisch substraat, wat zorgt voor betere plantweerbaarheid.
 • Start-pH en start-EC aan te passen aan persoonlijke wensen en behoefte.
 • Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus absoluut veilig in gebruik.
 • 100% organisch materiaal, dus eenvoudig af te voeren en recyclebaar.
 • Bestaat voor 75% uit hernieuwbare grondstoffen, afkomstig uit reststromen van andere industrieën.
 • Geleverd in growbags of als toepassing in substraatbakken.

Maak je gebruik van steenwolblokken? Geen probleem! Uit de praktijk is gebleken dat de wortels vanuit het steenwolblok direct goed doorgroeien in Greenline Food.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 50% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen
 • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 15% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

 • Maximaal 65% veen
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

 • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden van Greenline Food voor jouw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van groenteteelt:

FRED-STRIJK-Lensli-Substraten

Fred Strijk
Accountmanager
f.strijk@lensli.com
+31 6 83202657

WIM_VENINGA-Lensli-Substrates

Wim Veninga
Accountmanager
w.veninga@lensli.com
+31 6 55308612