Groenteteelt

Organisch substraat voor groentekwekers

De afgelopen jaren is ons organische substraat Greenline Food zeer succesvol gebleken bij groentetelers.

Greenline Food is een volledig organisch basis substraat dat uitsluitend uit circulaire grondstoffen is opgebouwd. Door de unieke samenstelling biedt Greenline Food vitale en weerbare planten, een geringere kans op crazy roots en een uitstekende opname van voedingselementen door een stabiele pH gedurende de gehele teelt.

Greenline Food is uitermate geschikt voor o.a. Komkommer-, Paprika-, Tomaten-, Meloenen- en Aubergine-teelten.

Waarom organisch substraat?

Greenline Food bestaat onder andere uit rijstkaf, bark, houtvezel en kokos. Door deze grondstofcombinatie wordt de weerbaarheid van de planten vergroot en wordt de opname van Calcium en Borium vergroot door de natuurlijke bron van silicium.

Daarnaast zorgt Greenline Food voor een vermindering van de afvalstroom, doordat het organisch restproduct eventueel geschikt gemaakt kan worden voor compostgebruikers in het hogere segment. Wij van Lensli zijn een grondstofonafhankelijke partij, waardoor wij kunnen adviseren wat daadwerkelijk wenselijk is voor het substraat en de betreffende teelt, ongeacht de grondstoffen die we op dat moment in huis hebben.

Weerbare planten

Dankzij de unieke samenstelling maakt Greenline Food jouw planten weerbaar tegen verschillende ziekten en schimmels, en zorgt hierdoor voor minder productieverlies. Onderzoek van DCM heeft aangetoond dat Trychoderma en Micoryza na dosering goed groeien in ons substraat.

Greenline Food biedt, dankzij het circulaire karakter, een duurzame teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met minder afval. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel bij Lensli. Met onze duurzaamheidsclassificatie ondersteunen wij onze klanten in hun duurzaamheidstransitie en bieden wij inzicht in de footprint.

Keuze uit twee varianten

Greenline Food is beschikbaar in twee varianten, te weten Greenline Food en Greenline Food PF.

Greenline Food
De eerste variant heeft een basis van 75% aan hernieuwbare grondstoffen en bestaat onder andere uit rijstkaf, bark, houtvezel en kokos.

Greenline Food PF
Deze variant bestaat volledig (100%) uit hernieuwbare componenten. Doordat Greenline Food PF volledig organisch is, en we het laatste deel niet-hernieuwbare grondstoffen hebben vervangen door de Basis BioMix, kunnen optimale omstandigheden worden gecreëerd, voor zowel het reeds in de bodem aanwezige, als het zelf toegevoegde bodemleven (trichoderma). De toegevoegde Basis BioMix zorgt vanwege de aanwezigheid van nitrificerende bacteriën tevens voor een betere werking van organische meststoffen.

Beide varianten zijn verkrijgbaar in functionele growbags of los, voor gebruik in substraatbakken.

Voordelen en kenmerken

De belangrijkste eigenschappen van Greenline Food:

 • Organisch substraat, wat zorgt voor betere plantweerbaarheid.
 • Start-pH en start-EC aan te passen aan persoonlijke wensen en behoefte.
 • Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus absoluut veilig in gebruik.
 • Alle veen-gerelateerde grondstoffen voldoen aan de RPP-eisen.
 • 100% organisch materiaal, dus eenvoudig af te voeren en recyclebaar.
 • Keuze uit twee varianten:  een basis van 75% hernieuwbare grondstoffen (Greenline Food) of een volledig hernieuwbare variant (Greenline Food PF).
 • Dankzij de Basis BioMix beschikt Greenline Food PF al vanaf het eerste gebruik over een goede vochthuishouding, voedings- en pH-buffering.
 • Geleverd in growbags of als toepassing in substraatbakken.

Maak je gebruik van steenwolblokken? Geen probleem! Uit de praktijk is gebleken dat de wortels vanuit het steenwolblok direct goed doorgroeien in Greenline Food.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 50% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen
 • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 15% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

 • Maximaal 65% veen
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

 • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden van Greenline Food voor jouw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van groenteteelt:

FRED-STRIJK-Lensli-Substraten

Fred Strijk
Accountmanager
f.strijk@lensli.com
+31 6 83202657

WIM_VENINGA-Lensli-Substrates

Wim Veninga
Accountmanager
w.veninga@lensli.com
+31 6 55308612