Zaai- en stekgoed

substraat-iconen-Zaai--en-Stekgoed-zwart

Een groeikrachtig substraat voor zaai- en stekgoed

Sinds het begin van ons bestaan zijn wij werkzaam voor zaai- en stekgoedbedrijven en vermeerderingsbedrijven. Dit houdt in dat wij inmiddels over meer dan 115 jaar ervaring met zowel kwekers als teelten binnen deze markt beschikken. Hierdoor kunnen wij vertrouwen op formules die zich al ruimschoots in de praktijk bewezen hebben, en die als basis dienen voor nieuwe toepassingen. Dankzij deze bewezen formules zijn wij in staat om voor iedere kweker, gewas of teeltsituatie binnen de Zaai- en Stekgoed een passend, effectief substraat te ontwikkelen.

Door ons gevarieerde klantenbestand en jarenlange praktijkervaringen hebben wij veel kennis en kunde van verschillende soorten bedrijven; van vermeerderingsbedrijven tot opkweekbedrijven. Daarbij richten wij ons op hoofdzakelijk op Perkgoed, Boomkwekerij en Potplanten vermeerderaars. Uiteraard blijven kwaliteit en aandacht voor de specifieke situatie essentiële uitgangspunten bij de totstandkoming van een substraat.

Luchtig, homogeen basis substraat

Vanuit onze ervaring en expertise hebben wij een tweetal basis substraten speciaal voor zaai- en stekgoedbedrijven en vermeerderingsbedrijven ontwikkeld. Beide substraten zijn veenhoudend, en bevatten naast regulier veen, fijn Zweeds veenmosveen uit onze eigen veenderij. Dankzij het veenmosveen ontstaat een zeer luchtig substraat waarin een plant gemakkelijk kan wortelen. Het verschil tussen de twee substraten zit in het gebruik van tuinturf en vermiculiet enerzijds en het gebruik van perliet en puimsteen anderzijds.

Beide substraten hebben zichzelf inmiddels ruim bewezen als effectieve substraten voor zowel binnen- als buitenteelten. De praktijk heeft uitgewezen dat onze substraten daadwerkelijk zorgen voor een relatief snelle kieming en beworteling. Tevens zijn ze beide geschikt gebleken voor jaarrondteelt en voor seizoensgebonden teelten. De ontwikkelingen binnen ons bedrijf staan nooit stil; op dit moment zijn wij bezig met het ontwikkelen van een veenvrij zaai- en stekmedium.

Samenwerking met kwekers en telers

Wij zien onze klanten als samenwerkingspartners, waarbij we gezamenlijk en in samenspraak tot de beste resultaten komen. Wij zullen altijd blijven kijken of we iets kunnen aanpassen in het substraat om het nog beter te laten functioneren.

Voordelen en kenmerken

De voordelen van onze zaai- en stekgoed substraten zijn:

 • Veel kennis in huis over de zaai- en stekgoed markt, onze producten en grondstoffen.
 • Beschikking over een breed scala aan grondstoffen, waardoor in samenspraak met de klant een substraat op maat ontwikkeld kan worden.
 • Continue productontwikkeling en innovaties.
 • Uniforme en homogene substraten, zodat een constante, gegarandeerde kwaliteit en levering gewaarborgd wordt.
 • Zuiverheid; wij zorgen ervoor dat ons substraat schoon is. Dit zodat er geen ziekten, plagen of onkruiden inzitten die uw teelt kunnen beschadigen.
 • Geschikt voor jaarrondteelt en seizoensgebonden teelten.
 • Onze substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren. Hoe meer duurzame grondstoffen worden gebruikt hoe kleiner de footprint wordt.
 • Bestaande uit  natuurlijke en organische grondstoffen.
 • Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus veilig in gebruik.
 • Persoonlijke benadering, waarbij samenwerking en partnership hoog in het vaandel staan.
 • Keuze uit verschillende verpakkingsvormen. Dit zijn: Bulk, Big Bales, Big Bags en 45L-zakken.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 50% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen
 • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 15% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

 • Maximaal 65% veen
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

 • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor jouw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van zaai- en stekgoed:

GERT-VAN-BEEK-Lensli-Substrates

Gert van Beek
Accountmanager
g.vanbeek@lensli.com
+31 6 10196625

MARTIJN-DEN-BROK-Lensli-Substrates

Martijn den Brok
Accountmanager
M.denBrok@lensli.com
+31 6 51344735

Gregor Kloer
Accountmanager (Duitsland)
G.Kloer@lensli.com
+49 172 2142749