In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – NP Meststof

Maak kennis met onze N (stikstof) P (fosfaat) Mix: de nieuwe meststof voor veenvrije en veenarme substraten.
Recent heeft Lensli in samenwerking met haar meststofleveranciers een succesvolle samenstelling bedacht welke beter aansluit op de nieuwe lijn substraten met een lager veenpercentage. In substraten waar andere grondstoffen worden toegepast, zoals Schors, houtvezel, rijstkaf, Basis BioMix en compost, vind inbreng en onttrekking plaatst van nutriënten, oftewel voedingsstoffen. Uiteraard heeft dit belangrijke gevolgen voor de plant en/of het gewas. Dit gebeurt al bij de start van het gebruik van het substraat en is inherent aan de grondstofkeuze.

Zo brengen bijvoorbeeld compost of de Basis BioMix voldoende Kalium en sporenelementen met zich mee. Hier proberen wij met onze startbemesting op in te spelen, om zodoende de situatie bij aanvang voor de kweker en de plant gelijk te houden met de bemesting strategie van de kweker, of de startwaarden van het vorige medium waar ervaring mee is.

Na veel praktijkervaring, analyses en onderzoek zijn we in samenwerking met onze partners uitgekomen op een nieuwe uitgebalanceerde wateroplosbare meststof die een betere aansluiting heeft bij het gebruik van hernieuwbare grondstoffen; de NP-Mix.

Deze nieuwe NP-Mix voor substraten is een hoofd- en sporenmix zonder kalium. Omdat er voldoende sporenelementen in onze hernieuwbare grondstoffen aanwezig zijn, is er gekozen voor enkel een hoge ijzer dosering. Dit toegevoegde ijzer is in chelaat vorm toegevoegd (EDTA), om de ijzeropname ook bij hogere pH’s te ondersteunen.

We hebben gekozen voor een samenstelling met alleen ijzer als spoorelement, omdat we altijd de mogelijkheid hebben om naar behoefte apart sporen toe te voegen in de fabriek. Dit biedt ons de mogelijkheid om tot een betere balans te komen voor de start van de teelt.

Voor substraten waarbij, door de gebruikte grondstoffen, extra stikstof toegevoegd moet worden ter compensatie van de stikstof onttrekking (zie ook het kennisbankartikel over Stikstof Fixatie), wordt geadviseerd om onze NP-Mix te combineren met kalksalpeter. In de meeste situaties is het vaak het beste om dan een verhouding aan te houden van 2/3 NP-Mix en 1/3 Kalksalpeter.

Wil je meer weten over de samenstelling of de toegevoegde waarde van onze nieuwe NP-Mix? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.

We staan je graag te woord.