In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Fosfaat

Wist je dat… Fosfaat van vitaal belang is voor planten?
Het speelt een rol in een breed scala aan biologische processen; van energieproductie tot genetische stabiliteit. Het beheer van fosfaat, zowel in de bodem als in de plant zelf, is daarom een belangrijk aspect voor een optimale groei.

Fosfaat, een vorm van het element fosfor, is een essentiële voedingsstof voor planten. Het speelt een cruciale rol in verschillende biologische processen die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van planten. Zo speelt Fosfaat een belangrijke rol in de vorming van het wortelgestel van de plant. Daarnaast zorgt het voor de energielevering van verscheidende plantprocessen en is het betrokken bij de vorming van DNA. Ook voor de vorming van zaden heeft een plant fosfaat nodig.

Fosfaat in substraat
Fosfaat kan in minerale of organische vorm toegevoegd worden aan het substraat. De meeste substraatgrondstoffen bevatten geen fosfaat. Een standaard dosering met een samengestelde meststof is dus altijd aan te raden. Een samengestelde meststof bevat N (stikstof), P (fosfaat) en K (kalium).

Lensli adviseert om altijd een minimale dosering toe te voegen aan het substraat. De meest gebruikte NPK is 14-10-18 + sporen. Ook zijn er speciale doseringen beschikbaar voor stekgronden en jonge planten, zoals de plantstarter 10-52-10, om ervoor te zorgen dat er een goede starthoeveelheid voor de wortels aanwezig is.

Als organische fosfaatbron wordt er veel gebruik gemaakt van DCM mixen of ECOR-FOS.

Na een aantal weken dient de bemesting van de kweker het over te nemen. Bijmesten is vrijwel altijd noodzakelijk als er niet wordt gewerkt met een gecoate meststof.

Fosfaat in de plant
Een fosfaatgebrek komt vrijwel altijd tot uiting in een sterk geremde groei. Er wordt nog weleens geprobeerd met lage waarden de groei van de plant te remmen. Het risico op een te lage fosfaat opname neemt dan alleen maar toe. In perkplanten worden hier echter ook successen mee behaald.

Fosfaatgebrek is naast groeiremming ook te herkennen aan paarsverkleuring en necrose vlekken op het blad. In stek of jonge planten is dit te herkennen aan de onderkant van de bladeren die dan paars verkleuren (Anthocyaan vorming).

Ons advies is om altijd eerst een grondmonster te nemen om te beoordelen of een dergelijk symptoom ook echt fosfaatgebrek als oorzaak heeft. Een overmaat van Fosfaat komt vrijwel nooit voor. Het is te herkennen aan slechte groei, en geblokkeerde zinkopname of een zinkgebrek.

Fosfaat is dus als hoofdelement van vitaal belang voor planten. Het speelt een rol in een breed scala aan biologische processen, van energieproductie tot genetische stabiliteit. Het beheer van fosfaat, zowel in de bodem als in de plant zelf, is daarom een belangrijk aspect voor een optimale groei.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.

We staan je graag te woord.