Rijstkaf

icoon-rijstkaf-grondstoffen-lensli

Een unieke grondstof die wij in nieuwe substraten gebruiken is rijstkaf. Rijstkaf is de kaf van een rijstkorrel. Rijstkaf is dus een bijproduct, en omdat wij het hergebruiken voor in onze substraatmengsels is het een duurzaam product. De onder RHP toegepaste rijstkaf komt uit Italië en is door het bewerkingsproces een zuiver product.

Rijstkaf is rijk aan silicium, wat vooral een bijdrage levert in de weerbaarheid van het gewas. Dankzij het rijstkaf neemt het luchtgehalte in veenrijke substraten aanzienlijk toe. Dit effect wordt veroorzaakt door de specifieke vorm van de kafjes die als het ware holtes vormen in het mengsel. Onder invloed van rijstkaf neemt de krimp in veenhoudende substraten af. Rijstkaf is een relatief vers organisch materiaal. Afbraak ervan gaat gepaard met tijdelijke vastlegging van stikstof. In de bemesting dient hier rekening gehouden te worden. Rijstkaf is rijk aan silicium en moet daarom niet worden toegepast bij gewassen die hiervoor gevoelig zijn.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 50% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen
  • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 15% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

  • Maximaal 65% veen
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

  • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.