Groene potplanten

substraat-iconen-Groene-Potplanten-zwart

Duurzaam substraat voor groene en bonte plantentelers

Innovatie en ontwikkeling; dat is waar wij de afgelopen jaren ons voornamelijk mee bezig hebben gehouden in het groene potplanten segment. Vanuit onze jarenlange ervaring in het werkveld met verschillende kwekers en teelten kunnen wij vertrouwen op formules die zich al ruimschoots in de praktijk bewezen hebben, en die als basis dienen voor nieuwe toepassingen. Voor iedere teelt binnen het groene potplanten segment, zoals onder andere Hedera, Palmen, Calathea en Succulenten, hebben wij een zogenaamd referentiesubstraat ontwikkeld en bepaald. Op deze wijze kunnen wij zowel bestaande als nieuwe klanten optimaal van dienst zijn en tevens een hoge mate van kwaliteit en continuïteit bieden.

Door de beschikbaarheid van het referentiesubstraat kan zeer snel geschakeld worden, omdat er niet een compleet nieuw substraat bedacht, ontwikkeld, getest en geëvalueerd dient te worden. Uiteraard zijn bij de totstandkoming van een substraat kwaliteit en aandacht voor de specifieke situatie essentiële uitgangspunten.

Duurzaam, bewezen substraat

Door ons breed georiënteerde grondstoffenpakket zijn wij in staat continu en zeer regelmatig onze grondstoffen en samenstellingen te testen en onderzoeken. Nieuwe inzichten vloeien daaruit voort, waardoor wij in staat zijn onze producten te verbeteren en innovaties door te voeren. Op deze wijze kunnen wij onze klanten optimaal bedienen, adviseren en beleveren.

Dankzij deze kennis en onze praktijkervaring met verschillende kwekers en teelten zijn wij in staat geweest duurzame, veen-gereduceerde substraten te ontwikkelen. Deze substraten zijn gebaseerd op organische grondstoffen, en hebben bewezen net zo goed, – en in sommige gevallen zelfs beter -,  te presteren dan de reguliere veenhoudende substraten en de kokoshoudende producten die op dit moment op de markt beschikbaar zijn.

Ons duurzame substraat voor groene en bonte plantentelers bestaat uit een uitgebalanceerde combinatie van bark, veenfracties en hout-, kokos- en turfvezels. Zoals al onze andere substraten dient ons veenarme en veenvrije substraat als basis uitgangspunt en zal vervolgens aan de specifieke wensen en behoeften van de kweker en de eigenschappen van de teelt aangepast worden. Wij zien onze klanten als samenwerkingspartners, waarbij we gezamenlijk en in samenspraak tot de beste resultaten komen.

Voordelen en kenmerken

De voordelen van onze substraten voor de groene potplanten zijn:

 • Bestaande uit natuurlijke en organische grondstoffen.
 • Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus absoluut veilig in gebruik.
 • Gunstig oppotgedrag; het is bewezen dat planten steviger in de pot staan ten opzichte van andere producten op de markt.
 • De substraten zijn stabiel en homogeen, zodat een constante kwaliteit gewaarborgd kan worden.
 • Bieden een kweker continuïteit en een gegarandeerde kwaliteit.
 • Bieden een grotere vocht- en voedingsbuffer dan andere oplossingen.
 • Geschikt voor jaarrondteelt.
 • Onze substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren.
 • Onze fabriek in Bleiswijk is gelegen in het hart van Zuid Holland, waardoor wij dicht bij onze groene potplanten kwekers en op een zeer gunstige logistieke locatie vlakbij de A12 gevestigd zijn. Onze andere fabriek is gevestigd in Cuijk; dicht bij onze andere Nederlandse en Duitse klanten.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 50% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen
 • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

 • 100% Veenvrij
 • Minimaal 15% groene grondstoffen
 • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

 • Maximaal 65% veen
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

 • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
 • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van bloeiende potplanten:

COCK-VAN-DER-SPEK-Lensli-Substrates

Cock van der Spek
Accountmanager
c.vanderspek@lensli.com
+31 6 20109906

WIM_VENINGA-Lensli-Substrates

Wim Veninga
Accountmanager
w.veninga@lensli.com
+31 6 55308612