Bark

icoon-bark-grondstoffen-lensli

Bark, oftewel boomschors, is een reststroom uit de houtindustrie, dat veelal wordt gebruikt als afdekmiddel en als grondstof voor substraten.

De bark die wij gebruiken kent diverse fracties, van fijn tot grof. Bark houdt, afhankelijk van de gebruikte fractie, meer of minder water vast. Hoe grover de schors, hoe luchtiger. Schors heeft een positief effect op de krimpgevoeligheid van substraten. Het is een stabiel materiaal, is niet krimpgevoelig en brengt hierdoor stabiliteit en structuur in substraten. Bark is vaak het hoofdbestanddeel van orchideeënsubstraat, maar wordt ook steeds meer in reguliere substraten voor onder andere boomkwekerij en de potplantenteelt gebruikt.

Bij Lensli maken wij gebruik van speciaal geselecteerde barksoorten uit Europa, waaronder de Pinus pinaster. Een deel van de bark die wij bij Lensli verwerken tot substraat is afkomstig van leveranciers met het FSC keurmerk. Hiermee wordt het behoud van de bossen gegarandeerd voor toekomstige generaties en dragen wij ons steentje bij aan het verduurzamen van substraten voor de tuinbouw. Bij Lensli hebben we de beschikking over een eigen productielocatie in Zweden en hebben we vaste bronnen in Portugal en Spanje voor onze bark.

De bark wordt in het land van herkomst van de boom verwijderd, gebroken en gezeefd. Ook worden ongewenste grove delen, takjes en without alvast uit het product gehaald. De bark wordt naar onze productielocatie in Bleiswijk getransporteerd voor verdere behandeling. Een deel van de bark wordt nogmaals gezeefd in onze schudzeefinstallatie tot de gewenste fractie. Een aantal fracties zeven we in het land van herkomst en gebruiken we direct. De grove bark uit Portugal en Spanje wordt aanvullend ook nog gestoomd in verband met de geldende export eisen.

Zeefinstallatie

De in 2014 geplaatste zeefinstallatie wordt gebruikt om enerzijds de grondstof vrij te maken van fijne delen en zo alleen de zuivere delen bark te behouden. Anderzijds is de zeef bedoeld om grote en kleine barkdelen van elkaar te scheiden. Op deze manier ontstaan delen van dezelfde groottes (fracties).

Door de bandbreedte van deze fracties te verkleinen, worden de barkdelen meer van gelijke grootte, wat de homogeniteit bij toepassing in substraten verbetert.

Keuzevrijheid in fracties

In totaal bieden wij 5 barkfracties, elk met eigen specifieke eigenschappen en voordelen:

  • Structuurbark (1-5 MM)
  • Minibark 1 ( 6-8 MM)
  • Minibark 2 ( 8-10 MM )
  • Bark 1 ( 12-14 MM)
  • Bark 2 ( 14-18 MM)

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 50% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen
  • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 15% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

  • Maximaal 65% veen
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

  • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.