Meest recente artikelen:

Deel dit bericht via:

Fosfaat

13 februari 2024

We hebben een lange geschiedenis en ruim 115 jaar expertise en marktkennis op het gebied van substraten, onderzoek en innovatie. In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips en delen we onze kennis over alle andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Het onderwerp van deze week is “Fosfaat”.

Wist je dat… Fosfaat van vitaal belang is voor planten? Het speelt een rol in een breed scala aan biologische processen; van energieproductie tot genetische stabiliteit. Het beheer van fosfaat, zowel in de bodem als in de plant zelf, is daarom een belangrijk aspect voor een optimale groei.

Fosfaat kan in minerale of organische vorm toegevoegd worden aan het substraat. De meeste substraatgrondstoffen bevatten geen fosfaat. Een standaard dosering met een samengestelde meststof is dus altijd aan te raden. Een samengestelde meststof bevat N (stikstof), P (fosfaat) en K (kalium).

Wij adviseren om altijd een minimale dosering toe te voegen aan het substraat. De meest gebruikte NPK is 14-10-18 + sporen. Ook zijn er speciale doseringen beschikbaar voor stekgronden en jonge planten, zoals de plantstarter 10-52-10, om ervoor te zorgen dat er een goede starthoeveelheid voor de wortels aanwezig is.

Meer weten over het element Fosfaat in het substraat en in de plant en hoe je een tekort aan Fosfaat kunt herkennen? Lees dan snel verder in onze Academy: Fosfaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.

We staan je graag te woord.

Have Fun Growing