Kokos

icoon-kokos-grondstoffen-lensli

Kokos is in verschillende vormen beschikbaar. Zo is er kokosgruis, kokosvezel en kokos-chips. Alle kokosproducten zijn afkomstig uit de buitenbast van de kokosnoot en hebben, mits op juiste wijze gestabiliseerd, een stabiele structuur. Voor een veilige toepassing is het belangrijk dat kokosproducten vooraf goed zijn gewassen en bewerkt zodat uitwisseling van voeding tot een minimum wordt beperkt. Al onze kokosproducten vallen onder het RHP keurmerk waarbinnen dit gegarandeerd is.

Kokosvezel als puur materiaal houdt weinig water vast en is daardoor zeer luchtig. Kokosvezel en kokoschips worden gebruikt als structuur component in substraatmengsels. Kokos in deze vorm zorgt voor een open structuur in een substraat, waardoor deze gemakkelijk uit draineert en de watergift makkelijker verloopt.

Kokosgruis biedt een homogene fijne structuur met een redelijk hoog luchtgehalte. Hierdoor houdt het water goed vast en vertoont het een zeer snelle her bevochtiging vanuit droge toestand.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 50% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen
  • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 15% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

  • Maximaal 65% veen
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

  • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.