Vermiculiet

VERMICULIET_fijn-

Vermiculiet is een gesteente met een gelaagde structuur met tussen de laagjes mineraalwater. Bij hoge temperatuur gaat dit water in gasvorm over, waardoor het materiaal expandeert. Hierbij worden de laagjes uit elkaar gedrukt waardoor een harmonica-achtige structuur ontstaat.

Vermiculiet bevat hierdoor veel open poriën, waardoor het een zeer luchtige grondstof is. Een luchtig substraat is belangrijk voor de wortelgroei en uiteindelijk de weerbaarheid van de plant. Vermiculiet verbetert, als het vermengd wordt in venige substraten, de waterverdeling en wateropname. Het is tevens een pH-neutrale grondstof met een goede buffercapaciteit van voedingselementen. Van nature bevat vermiculiet magnesium en kalium. Dit zal bij bemesting deels vrijkomen.

Vermiculiet kent zijn toepassing vooral in het zaai- en stekgoed segment.

Inzicht in duurzaamheid en footprint

Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.

In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.

Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.

A klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 50% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen
  • Geen anorganische meststoffen

CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)

B klasse

  • 100% Veenvrij
  • Minimaal 15% groene grondstoffen
  • Maximaal 35% minerale grondstoffen

CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)

klasse

  • Maximaal 65% veen
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)

klasse

  • Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
  • Uitsluitend RPP-veen

CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)

Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.