Onze ervaringen
Vanuit deze ervaringen kunnen we de volgende zaken aanduiden, waarmee een kweker rekening dient te houden zodra een veenarm of veenvrij substraat in overweging genomen wordt:
Water-en voedingsbuffer
Het allereerste waar rekening mee gehouden dient te worden is de minder buffer voor water en voeding in een veenarm of veenvrij substraat. Zorg ervoor dat planten apart te behandelen zijn, want, in vergelijking met een veenhoudend substraat, is er gemiddeld ongeveer 35% meer water en voeding nodig.. Met dit gegeven dient bij de startbemesting al rekening mee gehouden te worden. Grondstoffen in een veenarm of veengereduceerd substraat onttrekken namelijk relatief meer stikstof en dat moet gecompenseerd worden. Wordt dat niet gedaan, dan heeft men al snel na de start gele planten, die tijdens de teelt maar moeilijk op kleur te krijgen zijn.
Lastige pH sturing
De sturing van pH is veel moeilijker met een veenarm of veenvrij substraat. Door de grondstoffen die als veenvervanging worden ingezet, beweegt de pH zich altijd boven de 6.0. Daarom moet bij de bemesting van het nieuwe substraat rekening worden gehouden met het toedienen van sporenelementen. Juist die elementen zijn moeilijker opneembaar bij hogere pH’s. Ons advies is dan ook om deze toe te dienen op basis van chelaten.
In het kader van het voorgaande, wordt dan ook afgeraden om compost en klei als combinatie in een samenstelling te gebruiken. Het is óf klei óf compost. Zowel compost als klei bevatten namelijk veel koolzure kalk, waardoor beiden bijdragen aan een hoge pH. Zodra je deze gecombineerd in een samenstelling zou gebruiken, geeft dit een te hoge pH die tijdens de teelt niet meer bij te sturen is.
De Kalkmeststof Dolokal wordt veelal gebruikt om de pH te regelen. Echter, in een veenvrij substraat is Dolokal niet nodig. De pH is toch al boven de 6.0. Uit onderzoek is tevens gebleken dat de calcium uit de Dolokal vrijwel niet ter beschikking komt voor de plant . In deze situatie is het aan te bevelen om in startbemesting van het substraat kalksalpeter toe te voegen. De calcium uit de kalksalpeter komt namelijk wel goed vrij en is beschikbaar voor de plant.