Meest recente artikelen:

Deel dit bericht via:

De Peelkroon B.V.

15 Mei 2023

“Lensli heeft al de nodige ervaring met organische substraten en bieden met Greenline Food een sterk product voor groentekwekers.”

Aardbeien- en komkommerkweker de Peelkroon uit Limburg is onder leiding van Rob van Enckevort verantwoordelijk voor de productie van meerdere aardbeien- en komkommerteelten. De complete teelt bestaat uit 5,3 Ha aan aardbeien onder glas en 2,2 Ha aan komkommers. Het bedrijf heeft in totaal 3 vestigingen die zich allemaal in de provincie Limburg bevinden. Door een positieve ervaring met organische substraten in de aardbeienteelt heeft kwekerij de Peelkroon besloten dat organisch substraat beter bij hen past dan het gangbare steenwol in de komkommerteelt. Zij zien dan ook kansen voor organisch substraat in de glasgroenten voor een sterkere en weerbare teelt.

De samenwerking tussen de Peelkroon en Lensli is in 2020 ontstaan via een gezamenlijke klasgenoot van de HAS. Er zijn destijds op kleine schaal wat testen gedaan, en daar waren ze tevreden over. Door de ervaring van Lensli met organische substraten in glasgroenten en omdat er met Greenline Food, het organisch substraat van Lensli, al een sterk product lag, heeft de Peelkroon besloten om te kiezen voor een verdere samenwerking met Lensli.

“ Dankzij de korte lijnen en de focus op kwaliteitsproducten zijn wij dik tevreden met de dienstverlening van Lensli. “

Voor Kwekerij de Peelkroon is het belangrijk dat zij een product met een betrouwbare kwaliteit kunnen leveren. Om dit te bewerkstelligen streven zij ernaar het gebruik van moderne technieken en de door hun reeds opgedane kennis te combineren in de bedrijfsvoering:

Voor de aardbeienteelten maken ze gebruik van verschillende rassen en plantingen om een zo gespreid mogelijke productie te realiseren. Hierbij ligt de focus op het telen in weerbare teeltsystemen, om zo de plantgezondheid en productkwaliteit naar een hoger en betrouwbaarder niveau te brengen.

Voor de komkommers wordt een meer ‘traditioneel’ systeem gehanteerd, met 3 plantingen per jaar. De komkommers telen zij sinds dit jaar, 2023, op Greenline food. De Peelkroon heeft voor Greenline Food gekozen zodat zij hiermee grote stappen kunnen zetten op het gebied van plantgezondheid. In voorgaande jaren is duidelijk aangetoond dat de planten met Greenline Food minder vatbaar worden voor ziektes en plagen in de teelt.

“Wij hebben voor Greenline Food gekozen zodat wij grote stappen kunnen zetten op het gebied van plantgezondheid.”

De aardbeien en komkommers van de Peelkroon worden via Kompany verkocht; een coöperatie van en voor telers, die gezamenlijk de markt voorzien van kwalitatief hoogstaande versproducten. Een gedeelte van de teelt is bestemd voor de binnenlandse markt en een gedeelte is voor de export binnen Europa. De aardbeien van De Peelkroon worden aan uiteenlopende markten geleverd; van retail tot huisverkopers.

De Peelkroon streeft ernaar zich verder te blijven ontwikkelen, waarbij de focus in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk vooral op de aardbeien-activiteiten zal komen te liggen. De Peelkroon wil graag toe naar een meer ‘gesloten structuur’ waarbij zij de opkweek van plantmateriaal in eigen hand hebben. Het doel hiervan is om de processen binnen het bedrijf te kunnen blijven optimaliseren en verbeteringen op organisatorisch gebied door te voeren. Daarentegen wil de Peelkroon zich ook wapenen tegen kostenstijgingen, zowel nu als in de toekomst.