Meest recente artikelen:

Deel dit bericht via:

Flevoplant over verduurzaming en optimalisatie van de teelt en bedrijfsprocessen.

17 oktober 2022

Groeien is nu geen doel, uitblinken in kwaliteit wel

Onlangs is weer een mooi artikel in Boom in Business gepubliceerd. Deze keer staat onze samenwerking met Flevoplant, specialist in het vermeerderen van aardbeien, centraal. Ondernemer en teeltmanager Niels Goossen geeft de lezers een kijkje binnen zijn bedrijf en blikt onder andere terug op de nieuwe strategische koers en de samenwerking met Lensli.

Flevoplant is een familiebedrijf uit Ens, dat op 100 hectare 70 miljoen planten per jaar produceert en dat voor nu graag zo wil houden.

Het trayplantmengsel werkt bij het oppotten beter mee dan Goossens verwachtte.

‘Momenteel zoeken we de groei vooral in kwaliteitswinst en in verduurzaming en optimalisatie van de teelt en bedrijfsprocessen. Het substraat speelt daarin ook een rol.’, vertelt ondernemer en teeltmanager Niels Goossens.

Voor de moerplanten in hun 16-liter bakken gebruikte Flevoplant 100% kokossubstraat. Ook de opkweek van trayplanten had een hoog kokosgehalte en was volgens Goossens toe aan verandering. Vandaar dat het management van Flevoplant zocht naar een nieuwe substraatleverancier voor deze stap.

Patrick Winkelman van Lensli en Niels Goossens tussen de moerplanten in de nieuwe kas, vlak voor het stek.

‘Lensli leverde al substraat aan collega’s die we goed kennen. Lensli is vertrouwd met de teeltwijzen van onze planten én heeft al veel bedrijven geholpen bij de transitie naar duurzaam substraat. De keuze voor Lensli was daarom een logische stap.’

Het kokosmengsel dat Flevoplant had en voor een deel nog steeds gebruikt, werkt goed en hoeft eigenlijk niet vervangen te worden. Het doel van het nieuwe substraat is minder druk leggen op één grondstof, oftewel een breder samengesteld substraat. Kortom, de opdracht voor Lensli was als volgt:  ‘bedenk een mengsel met minder kokos dan we nu hebben’.

‘Voor het moerplantenmengsel kwamen we uit op een mengsel van kokosvezel, Zweeds veen en perliet. In de juiste verhoudingen heeft die combinatie een goede wateropnamekarakteristiek en stuurbaarheid op EC’, licht accountmanager Patrick Winkelman van Lensli toe. ‘De drainage is dan ook dik in orde.’

Goossens: ‘De wortelontwikkeling zag er goed uit, waardoor we voorzichtig konden gaan opschalen. Ik heb daarbij geen terugval of problemen ervaren. Wat me echt meeviel, is dat het oppotten met dit mengsel heel vlot verloopt waar ik in het begin best huiverig voor was. Ik zie geen verschil met het oude mengsel, dat we overigens nog steeds gebruiken.’

De trayplanten kregen hetzelfde mengsel dat Lensli aan collega-vermeerderaars levert. ‘Daar zit ook nog wat bark in en de veenfracties verschillen iets van het moerplantenmengsel’, licht Patrick Winkelman toe.

Goossens concludeert: ‘We zijn tevreden zoals het nu gaat. Ik sluit niet uit dat we de komende jaren blijven experimenteren om verder te komen met het verduurzamen van ons substraat. Voor uitgangsmateriaal is dat extra uitdagend en daar zijn goede partners bij nodig. De samenwerking met Lensli houden we in stand.’

Lees het volledige artikel HIER terug.