Meest recente artikelen:

Deel dit bericht via:

Lensli maakt grote slagen met veenvrij substraat voor boomkwekerij en vaste planten

23 mei 2023

In het vakblad Boom in Business is weer een mooi artikel over een klant van ons verschenen. Deze keer kunt je lezen over onze samenwerking met Rijnbeek en Zoon, specialist in het kweken van Vaste planten. Lensli is samen met kwekerij Rijnbeek en Zoon in Boskoop erin geslaagd om een veenvrije teelt op te zetten. Samen met Marcel van Vemde van Rijnbeek en Zoon, hebben wij onderzocht wat voor hun het beste veenvrije substraat is. In het artikel wordt beschreven hoe dit traject tot stand is gekomen, hoe deze is verlopen en wat de resultaten zijn.

‘’We hebben gemerkt dat Lensli niet schroomt om iets te geven zonder iets terug te verwachten. Dat geldt zowel voor kennis als gezamenlijke ontwikkeling.’’

Rijnbeek en Zoon uit Boskoop is een familiebedrijf van de derde generatie dat vaste planten kweekt in de volle grond en in pot. De planten worden wereldwijd in 25 landen afgezet.

Rijnbeek onderscheidt zich met een heel breed assortiment dat uit zo’n 5000 soorten bestaan. Hierbij wordt samengewerkt met een groot aantal partijen, zoals veredelaars en liefhebbers uit de hele wereld. Voor nieuwe soorten heeft Rijnbeek een proeftuin ingericht.

De kwekerij anticipeert graag tijdig op toekomstige ontwikkelingen, zoals de reductie van veen in substraten. Marcel van Vemde, directeur van Rijnbeek en Zoon: ‘Wij zijn al acht jaar bezig met het bekijken van de mogelijkheden voor veenvrij telen. Eigenaar Arno Rijnbeek en Mart Slingerland zijn samen al lang geleden begonnen met proeven. Arno vroeg zich af, onder meer op grond van de markttendensen, of het wel wenselijk is om op de bestaande manier met veengebruik door te gaan.

Vorig jaar augustus gooide Rijnbeek het roer rigoureus om. ‘Samen met Lensli hebben we afgesproken om alles wat nieuw wordt opgepot in veenvrij substraat te zetten. Misschien lopen we in dit opzicht een beetje voor de muziek uit, maar we hebben er een goed gevoel bij dat het geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het product.

Lensli heeft inmiddels de eerste vrachten potgrond geleverd. ‘De planten staan er goed in te groeien. Het verloopt perfect tot nu toe. De Rijnbeek-medewerkers aan de oppotmachine zeggen dat het fijne grond is om mee te werken. En belangrijker: de teeltman laat weten dat de planten goed wortelen. Ook het potniveau blijft mooi intact; het substraat zakt niet in. Dit komt mede doordat veenvrij substraat veel bark bevat, wat een stug materiaal is. Dat het volume van de grond intact blijft, is essentieel voor de groei van de plant.

Van Vemde: ‘We hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan; daarom willen we er eerst 100 procent zeker van zijn dat er geen kwaliteitsverschil is bij al onze soorten. Dan pas gaan we ruchtbaarheid geven aan onze veenvrije teelt.’

Lees het volledige artikel hier terug.