Gevers Planten

De ruim 60-jarige, intensieve samenwerking die wij met Lensli hebben, bewijst dat wij tevreden zijn met Lensli en de geleverde substraten”

In 1964 startte Nard Gevers samen met zijn broer een hoveniersbedrijf. Als snel merkte hij dat het kweken van planten zijn bijzondere aandacht trok. Het was dan ook geen grote stap naar het opzetten van de kwekerij. Vol overgave en met veel zorg richtte Nard zijn aandacht vervolgens op het kweken van planten.

De liefde voor het vak werd bij zoon Alex met de paplepel ingegoten en het was al snel duidelijk dat groei niet kon uitblijven. Inmiddels is de familie Gevers al ruim 60 jaar innovatief met kweken bezig, en hebben zij een klantgericht bedrijf gerealiseerd waarin tevredenheid bij de consument in binnen- en buitenland centraal staat.

Bij Gevers Planten hebben ze de doelstelling om vooral mooie planten te maken, samen met een leuk team. Daarnaast sterven zij ernaar om samen met hun leveranciers, iedere dag zo duurzaam mogelijk planten te kweken.

Bij Gevers Planten kweken ze jaarrond seizoensproducten, zoals onder andere geraniums, osteospermum, cyclamen, kerststerren, impatiëns en primula’s. Het streven is om in elk seizoen 4 tot 6 verschillende producten aan te bieden. Op het gebied van cyclamen kweken ze een veelzijdig en kleurrijk assortiment in maar liefst 6 potmaten. Gevers bewortelt en verspeent de meeste jonge plantjes zelf. Hierdoor kunnen zij vanaf de start grip houden op de teelt houden. Gevers teelt zijn planten op rolcontainers, met een hoge bezettingsgraad en omloopsnelheid.

Als kwekerij heeft Gevers het uitgangspunt enkel producten te kweken die voor hun klanten goed verkoopbaar zijn en waarvan de (eind) consument lang kan genieten. Houdbaarheid en kwaliteit zijn zeer belangrijke pijlers hierin. Gevers levert zijn planten voornamelijk aan tuincentrums, bloemenwinkels en kleine retailzaken in Duitsland, Nederland en België.

Substraat
Op de kwekerij van Gevers Planten gebruiken ze verschillende soorten substraat voor hun veelzijdige assortiment aan gewassen. Doordat de teelt start met onbeworteld stek of plantjes die nog verspeend moeten worden, wordt er binnen Gevers bij de start van een teelt gestart met een potgrond voor jonge plantjes.

Gevers Planten heeft net zijn 60-jarige jubileum achter de rug. Aangezien Nard Gevers al vanaf het prille begin zakendeed met Lentse Potgrond, en zijn zoon later, nadat hij het stokje had overgenomen, bij ons bleef inkopen, mogen wij Gevers Planten al 60 jaar als trouwe klant rekenen. Zoon Alex kan zich nog goed herinneren dat hij als kleine jongen wel eens meeging naar de fabriek in Lent om substraat op te halen.

Op dit moment is vooral de verduurzaming van het substraat een belangrijk item voor de kwekerij. Alex Gevers legt uit: “We doen alles om een gezonde groei voor nu en voor de toekomst veilig te stellen. Substraat speelt hierin ook een belangrijke rol. Het feit dat onze huidige leverancier Lensli Substrates al jaren over het Europese RPP (Responsibly Produced Peat) certificaat beschikt is voor ons dan ook belangrijk.

Door toevoeging van nieuwe grondstoffen staat het aandeel circulaire grondstoffen in onze substraten op 30%. We blijven actief werken aan het verduurzamen van onze substraten. Gezamenlijk met Lensli berekenen we de milieu-impact van onze substraten om inzicht te krijgen en om verbeteringen door te voeren.”

Op de kwekerij wordt met een divers personeelsbestand gewerkt. De grootste groep werknemers bestaat uit Nederlandse arbeidskrachten die vast in dienst zijn. Daarnaast werken ze met een relatief kleine groep arbeidsmigranten en op zaterdagen en in de schoolvakanties worden ze bijgestaan door zo’n 20 – 25 scholieren.

We doen alles om een gezonde groei voor nu en voor de toekomst veilig te stellen.
Substraat speelt hierin ook een belangrijke rol.”

Toekomst
Voor de toekomst wil Alex Gevers vooral een leuk bedrijf blijven voortzetten, met een mooi assortiment bloeiende seizoensplanten. “Dit samen met de mensen die bij ons werken, en misschien wel in de toekomst met een van mijn kinderen.” Alex verwacht dat ze in de toekomst nog wel een stuk zullen groeien en uitbreiden om aan de schaalvergroting en professionaliseringsslag aan kopers kant te blijven voldoen. Daarnaast wil Gevers uiteraard een interessante samenwerkingspartij blijven voor hun leveranciers.

Wij streven ernaar om samen met onze leveranciers zo duurzaam mogelijk planten te kweken, elke dag weer.“