P.A. Haket

Dankzij de goede teeltresultaten, de voordeligere prijs ten opzichte van steenwol, en het goedkoper kunnen afvoeren van organisch substraat hebben wij besloten om volledig over te gaan naar het organische substraat Greenline Food.”

Firma P.A. Haket uit Bleiswijk is een echt familiebedrijf, gerund door zonen John en René Haket. Vader en moeder Haket zijn ondanks hun respectievelijke leeftijd ook nog steeds zijdelings betrokken bij de kwekerij. De kwekerij is 1,5 hectare groot en levert 3 komkommerteelten per jaar op.

Haket is een actief lid van Oxin Growers, één van de grootste telerscoöperaties van Nederland. Het bedrijf beschikt over de bijbehorende Global G.A.P en GASP certificeringen en is daarnaast Planet Proof gecertificeerd.

De visie van Haket is om zo effectief mogelijk komkommers te telen met een zo laag mogelijke footprint. Duurzaam en verantwoord telen staat dan ook hoog in het vaandel en dit is terug te zien binnen de gehele bedrijfsvoering. De kwekerij draait volledig op aardwarmte en dankzij zonnepanelen hebben ze de beschikking over eigen stroom. Daarnaast proberen ze de gewasbescherming zoveel mogelijk uit te voeren met biologische, plantversterkende preparaten en natuurlijke vijanden. “Een organisch substraat past prima in dit plaatje, omdat we hierdoor minder wortelproblemen hebben.”, aldus René Haket.

‘De keuze voor het organische substraat van Lensli is gemaakt op basis van een proef die wij in 2020 hebben uitgezet. Deze proefteelt gaf ons weliswaar hetzelfde resultaat als de teelt op steenwol; de teelt op organisch substraat liet echter geen uitval zien.’ vertellen de broers.  Na deze resultaten te hebben geboekt, besloten ze om één kraanvak met Greenline Food vol te leggen, zodat ze de watergift aan het organische substraat konden toetsen en optimaliseren. Het jaar daarop is besloten om de helft van het bedrijf op Greenline Food te zetten. Omdat deze beslissing hetzelfde goede resultaat als het jaar daarvoor gaf, hebben ze ervoor gekozen om dit jaar (2023) volledig over te stappen op Greenline Food.

Een organisch substraat past prima binnen onze geïntegreerde teelt, omdat we dankzij dit substraat minder wortelproblemen hebben.”

“We zijn tevreden met de overstap naar Greenline Food en de samenwerking met Lensli verloopt goed. We hoeven de growbags niet vol te druppelen voor de teelt en de drainage zit er al in, wat erg fijn werkt. Wel kunnen de gaten in de growbags worden verbeterd, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Afgelopen jaar was een prima jaar voor Komkommers en wij hopen dat het dit jaar weer een goed jaar zal zijn, maar we kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken. Voor nu zijn we in ieder geval content met ons nieuwe, organische substraat.”, aldus John Haket.