PT-Potcultures B.V.

De kwaliteit en aandacht die Lensli samen met de kweker besteedt aan de best mogelijke potgrond zijn voor ons belangrijk, evenals het regelmatige contact waarbij aandachts- en verbeterpunten actief en goed worden opgepakt.”

Ruim 40 jaar geleden is Herman Huijbers in Beek en Donk begonnen met zijn eigen boomkwekerij. In 1994 is het bedrijf, dat toen nog Huibers Boomkwekerij heette, verhuisd naar Someren. Dankzij de vondst van de Picea Glauca ‘Perfecta’ en het verkregen kwekersrecht hierop, heeft Boomkwekerij Huijbers zich destijds in deze teelt gespecialiseerd. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste Picea’s kwekerijen van Nederland.

Per 2024 is Boomkwekerij Huijbers overgenomen door PT-Creations en voert sindsdien onder de nieuwe naam PT-Potcultures B.V. de activiteiten voort. Naast de kwekerij in Someren valt ook de kwekerij PT-Nurseries in Wijk en Aalburg onder PT-Creations.

Picea’s
PT-Potcultures heeft zich gespecialiseerd in de kweek van Picea’s. Deze staan van stek tot eindproduct 2 tot 3 jaar in de kwekerij voordat ze aan de handel verkocht worden.
Met een oppervlakte van ruim 10 hectare worden jaarlijks 4,5 miljoen stekken gemaakt en maar liefst 3,5 miljoen plantgoed P9. Voor zowel de stekgrond als de potgrond is Lensli al ruim 12 jaar de vaste leverancier.

Op 1 Ha met 5 liter potten worden vanuit eigen plantmateriaal jaarlijks 50.000 moerplanten gekweekt om stek af te halen. PT Potcultures gebruikt enkel eigen gekweekte stek en koopt geen stekmateriaal in. In een 2 Ha kas wordt jaarrond stek gemaakt en gekweekt.
Op de buitenvelden is ruimte voor 5 Ha teelt van p9 plantgoed waarin 1 jaar tijd de bewortelde stek wordt opgekweekt tot eindproduct.

De Picea’s van PT-Potcultures worden in heel Europa geleverd aan kwekers, de tussenhandel, tuincentra en retailers. De kwekersmarkt is de grootste afnemersmarkt maar er is een sterke groei gaande in het rechtstreekse kersthandelsegment, wat met de overname door PT-Creations een nieuwe impuls heeft gekregen.

Sinds januari 2019 is de dagelijkse leiding van de kwekerij in handen van Jules Klessens en Arno Berkers. Inmiddels werken er jaarrond 15 werknemers in vaste dienst. In het hoogseizoen werken er ook veel seizoenswerkers. Gemiddeld zijn er 20 man werkzaam in de kwekerij.

Dat wat je doet, dat moet je goed doen; kwaliteit en tevreden klanten staan voorop.

Kwaliteit op nummer 1
PT-Potcultures heeft als visie dat wat je doet dat moet je goed doen; kwaliteit en tevreden klanten staan voorop. Door de gerichte focus op Picea’s kan de kwekerij zich optimaal focussen op kwaliteit. Kwaliteit staat in alle activiteiten bovenaan. Om de kwaliteit tot en met het eindproduct te kunnen garanderen zijn onder andere klimaatbeheersing in de kas en water geven met de juiste hoeveelheid voeding in de juiste samenstelling belangrijke componenten. Er worden dan ook regelmatig grond- en watermonsters genomen om te monitoren hoe de kwaliteit is. Daarnaast vraagt ook de bestrijding van ziekten en plagen en onkruid de nodige aandacht. Om tenslotte een zo gelijk mogelijk product te kunnen afleveren worden alle leverbare eindproducten met camera’s gesorteerd.

Het substraat speelt uiteraard ook een belangrijke rol voor de kwaliteit van de stekken en planten. Al ruim 12 jaar werkt de kwekerij naar volle tevredenheid met Lensli Substrates.

Bedrijfsleider Jules legt uit: “De kwaliteit en aandacht die Lensli samen met de kweker besteedt aan de best mogelijke potgrond zijn voor ons belangrijk, evenals het regelmatige contact waarbij aandachts- en verbeterpunten actief en goed worden opgepakt. Daarbij maken we in het groeiseizoen, maandelijks gezamenlijk een ronde door de kwekerij om teeltzaken omtrent substraat en bemesting te bespreken.”

Toekomst
Het bedrijf streeft ernaar de komende jaren zo duurzaam en zo schoon mogelijk te telen. Het bedrijf is dan ook continu op zoek naar oplossingen om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast wil PT-Potcultures efficiënter en optimaal structureel blijven investeren in schaalvergroting en duurzaamheid om de positie van het bedrijf als boomkwekerij te blijven optimaliseren.

In de toekomst hoopt PT-Potcultures samen met de nieuwe eigenaar, Mark Timmermans, te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor het optimaliseren van de teelt met een gecontroleerde groei van het bedrijf. Waarbij uiteraard alle aandacht is voor het zo schoon en duurzaam mogelijk telen van Picea’s met de hoogst mogelijke kwaliteit.