Meest recente artikelen:

Deel dit bericht via:

Maak kennis met ons substraat voor klein- en zacht fruit

23 januari 2023

Substraten met 100% veen of kokos aanpassen zonder op kwaliteit in te leveren, en in sommige gevallen zelfs verbeteren?

Door middel van jarenlange praktijkervaring en uitgebreid onderzoek hebben wij een efficiënt substraat voor de klein- en zacht fruit kunnen ontwikkelen. Het bestaat uit een uitgebalanceerde combinatie van kokos, Zweeds veenmosveen en perliet. Het resultaat is een open en luchtig substraat, dat snel water opneemt en zijn structuur behoudt.

Door het gebruik van duurzame grondstoffen zorgt ons substraat voor een kleinere footprint. Bovendien worden kokos en veen alleen maar schaarser en kostbaarder, dus hoe meer deze vervangen kunnen worden door goede, werkbare alternatieven, hoe beter.

De belangrijkste eigenschappen van ons klein- en zacht fruit substraat:

  • Een goede afwatering van vocht bij hevige bewatering.
  • Kenmerkende wateropname; het substraat dient snel water op te kunnen nemen.
  • Bufferend vermogen om de wateropname tijdens droge periodes mogelijk te houden.
  • Stabiele vochthuishouding: hoe minder vochtschommelingen, hoe minder stress de plant heeft; dit is gunstig voor de wortelvorming. Dus continuïteit is belangrijk.
  • Een uitgebalanceerde luchthuishouding, waardoor het substraat niet dichtslibt maar zijn poriën behoudt.

Iedere kweker is anders en heeft dus ook behoefte aan een andere samenstelling van het substraat. Vandaar dat wij in samenspraak met onze kwekers kijken naar de meest geschikte grondstoffen voor hun teelt, de juiste verhoudingen en de meest optimale balans tussen de diverse grondstoffen.

Wij hebben een breed scala aan duurzame grondstoffen in ons bezit die allemaal hun eigen toegevoegde waarde bieden voor alle teeltsoorten binnen het klein- en zacht fruit segment:

  • Perliet heeft invloed op luchthuishouding en afwatering.
  • Structuurbark zorgt voor een juiste vochthuishouding in het substraat.
  • Kokosvezel zorgt voor een goede vochtverdeling.
  • Zweeds veenmosveen zorgt voor een goede wateropname, luchthuishouding en buffering van voedingsstoffen. Dankzij het Zweedse veenmosveen droogt de bovenkant van het substraat tevens goed op, zodat schimmels of andere ziektes zich hier moeilijk kunnen nestelen en/of kunnen verspreiden.

Ondanks de flinke reductie en het gebruik van kwalitatieve alternatieve grondstoffen, blijven veen en kokos hoofdelementen in de substraten voor klein- en zacht fruit. Uiteraard zijn veenvrije en veenarme oplossingen ook beschikbaar. In samenspraak met de kweker kunnen deze worden ontwikkeld en ingezet.

Meer informatie is te vinden op onze website: https://www.lensli.com/substraat/klein-en-zachtfruit/.

HortiContact 2023:

Op 14, 15 en 16 februari 2023 staan wij op HortiContact! Bezoek ons op stand J141 en ontdek hoe wij ons motto ‘Have Fun Growing’ iedere dag weer waar maken, voor onszelf én onze klanten.

Regel je toegangstickets vandaag nog via deze link.

Graag tot ziens op de beurs!

Have Fun Growing